Home » Blog » Fietsonderhoud » Je fiets schoonmaken, hoe doe je dat?
Een goed onderhouden fiets zorgt ervoor dat de fiets langer mee gaat. Dat wil jij toch ook? Hierom is het belangrijk om je fiets regelmatig schoon te maken. In deze blog zullen we je tips geven over hoe je je fiets het beste kunt schoonmaken, zodat je fiets langer meegaat.

Hoe kan ik mijn fiets schoonmaken?

Wanneer je fiets vies is door de regen of door het vele gebruik is het tijd om je fiets te gaan schoonmaken. Wanneer je je fiets gaat schoonmaken heb je een sopje met afwasmiddel, een spons en een oude tandenborstel nodig. Reinig vervolgens eerst alle onderdelen met de spons. Plekken waar je minder goed bij kan kun je reinigen met de oude tandenborstel. Tot slot spoel je de fiets nog af met de tuinslang. Maak je fiets nooit schoon met een hogedrukspuit. Hierbij komt er water in onderdelen waar je geen water wilt hebben. Gebruik ook geen heet water. Hierdoor kunnen onderdelen verkleuren. Laat tot slot de fiets goed uitdrogen voordat je weer gaat deelnemen aan het verkeer.  

Welk schoonmaakmiddel voor je fiets?

Voor effectieve reiniging van je fiets, de velgen en de spaken kun je het beste een sopje maken met lauw water en wat afwasmiddel/dreft.  Met afwasmiddel en een spons krijg je de meeste vuil van je fiets af. Je hoeft dus geen dure schoonmaakmiddelen aan te schaffen, wanneer je van plan bent om je fiets te gaan schoonmaken.

Een elektrische fiets schoonmaken

Wanneer je een elektrische fiets wilt schoonmaken is het belangrijk dat je als eerste de accu uit je e-bike haalt. Deze kun je apart afnemen met een vochtige, niet te natte doek. Dit voorkomt waterschade aan de accu. Vervolgens kan je de elektrische fiets zonder accu zoals hierboven beschreven is schoonmaken met een sopje afwasmiddel, spons en een oude tandenborstel.

Mijn racefiets schoonmaken

Als je racefiets erg vies is geworden na een rit adviseren wij om je racefiets of mountainbike zo snel mogelijk af te spoelen met een tuinslang. Het vuil zal dan nog niet aangekoekt zijn. Dit zal wel het geval zijn als je langer wacht met het afspoelen van je fiets. Let erop dat je geen hogedrukspuit gebruikt. Wanneer je de racefiets hebt afgespoeld met de tuinslang zal je hem nog met de hand moeten wassen. Pak hiervoor een sopje met lauw warm water, een spons en een oude tandenborstel voor de plekken waar je niet bij kunt. Laat daarna de fiets goed uitdrogen. 

De ketting van je fiets schoonmaken

Wanneer je je fietsketting wilt schoonmaken begin je met het verwijderen van vuil van de ketting. Dit kun je doen door reinigingsmiddel op een doek en/of een oude tandenborstel te doen en deze vervolgens langs de ketting te halen. Pak daarna de ontvetter om je ketting grondig schoon te maken. Maak tot slot je fiets goed droog.

Indien je twijfelt bij één van bovenstaande acties raadpleeg dan altijd een fietsenmaker die ervaring heeft met dit soort onderhoudsacties. Zo kun je altijd contact opnemen met Fietsenhulp. Fietsenhulp is een mobiele fietsenmaker die bij jou aan huis en komt in Amsterdam en omstreken voor fietsreparatie en fietsonderhoud.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij Fietsenhulp. Aarzel niet en neem contact op met Fietsenhulp.

©2020 Fietsenhulp | Alle rechten onder voorbehoud