Zelf je fiets onderhouden
Een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker zorgt ervoor dat je fiets aanzienlijk langer mee gaat. Daarnaast is het belangrijk om af en toe zelf je fiets te onderhouden. Zo is het belangrijk om je fiets geregeld schoon te maken en te smeren. Check de onderstaande werkzaamheden om je fiets op de juiste manier te onderhouden.
Hoe kan ik mijn fiets schoonmaken?
Het is belangrijk om je fiets geregeld schoon te maken, omdat dit de levensduur van je fiets verlengt. Als je dit niet doet tast het vuil de metalen delen aan en dit zorgt al snel voor roest en mankementen aan de fiets. Wanneer je je fiets gaat schoonmaken heb je een sopje met schoonmaakmiddel, een spons en een oude tandenborstel nodig. Reinig vervolgens eerst alle onderdelen met de spons. Plekken waar je minder goed bij kan (bijvoorbeeld de ketting) kan je reinigen met de oude tandenborstel. Tot slot spoel je de fiets nog af met de tuinslang. Gebruik hierbij nooit een hoge drukspuit. Hierbij komt er water in onderdelen waar je geen water wilt hebben. Laat de fiets vervolgens goed uitdrogen.
Hoe kan ik mijn fietsketting schoonmaken?
Je begint met het verwijderen van vuil van de ketting. Dit kun je doen door reinigingsmiddel op een doek en/of een oude tandenborstel te doen en deze vervolgens langs de ketting te halen. Pak daarna de ontvetter om je ketting grondig schoon te maken. Maak tot slot je fiets goed droog.
Hoe kan ik mijn fietskabels onderhouden?
Voor een optimale werking is het belangrijk dat je de versnellingen en remkabels af en toe smeert. Wanneer je je versnelling en remkabels gaat smeren begin je met het losklikken van deze kabels. Vervolgens maak je de kabels schoon en smeer je ze in met kettingolie. Dan zet je de kabels weer vast en controleer je de werking. Moet je de remgreep te ver indrukken? Dan zal je je kabel wat strakker moeten zetten.
Welke bandenspanning voor mijn fiets?
Een goede bandenspanning voor op je fiets zorgt ervoor dat je vlotter kunt rijden. Bovendien blijven je banden langer hard en gaan ze een stuk langer mee aangezien je fietsbanden minder snel slijten. Per fiets is de bandenspanning verschillend. Een moutenbike bevat namelijk 2 tot 3 bar en een stadsfiets 3,5 tot 4,5 bar. Een racefiets zelfs 8 tot 11 bar. Zorg ervoor dat je jou fiets hebt opgepompt tot de juiste bar.
Hoe onderhoud je een derailleur?
In de derailleur zitten twee wieltjes. Door te draaien aan deze wieltje zorg je ervoor dat beide wieltjes eruit komen. Onthoud goed welk wieltje waar vandaan komt, zodat je de derailleur straks weer in elkaar kunt zetten. Laat vervolgens de losse onderdelen in de reinigingsvloeistof weken. Maak in de tussentijd de vaste onderdelen schoon met een doekje en wat ontvetter. Vervolgens maak je alle onderdelen weer schoon en droog en plaats je de wieltjes weer terug. Let op dat je de draaipunten regelmatig smeert. Wanneer de wieltjes niet meer soepel zijn zullen deze vervangen moeten worden.
Indien je twijfelt bij één van bovenstaande acties raadpleeg dan altijd een fietsenmaker die ervaring heeft met dit soort onderhouds acties. Zo kun je altijd contact opnemen met Fietsenhulp. Fietsenhulp is een mobiele fietsenmaker die bij jou aan huis en komt in Amsterdam en omstreken voor fietsreparatie en fietsonderhoud.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij Fietsenhulp. Aarzel niet en neem contact op met Fietsenhulp.
©2020 Fietsenhulp | Alle rechten onder voorbehoud