Home » Blog » Fietsonderhoud » Hoe werkt een handrem op de fiets?

Voor de veiligheid van jezelf en jouw medeweggebruikers is het belangrijk dat je goed werkende fietsremmen op je fiets hebt zitten. Om veilige te kunnen remmen is het van belang om je fietsremmen goed af te stellen.  Daarnaast is het ook handig om enige kennis te hebben over de werking van je fietsremmen. In deze blog zal er verteld worden over hoe werkt een handrem op de fiets.

Hoe werkt een handrem op mijn fiets?

De handremmen van je fiets werken door middel van het indrukken van de handels die aan beide zijde van het stuur zitten. Wanneer je de handremmen indrukt kom je tot stilstand te staan. Je linker handrem is meestal om je achterwiel tot stilstand te brengen. Je rechter handrem is om je voorwiel te stoppen. Let op dat je beide handremmen tegelijk indrukt. Anders kom je over de kop slaan.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten handremmen, zo heb je rollerbrakes, V-brakes en schijfremmen.

Bij rollerbrakers rem je door middel van een rolletje. Dit komt vooral voor bij dure stadsfietsen.

V-brakes kom je vaker tegen op tourfietsen. Hierbij worden er blokjes tegen de velg gedrukt en komt de fiets zo tot stilstand.

Schrijfremmen werken door middel van olie dat door een remleiding naar de remklauw wordt verplaatst. De druk die dit met zich meebrengt, zorgt ervoor dat de zuigers zich tegen de remschijven aanduwen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij Fietsenhulp. Aarzel niet en neem contact op met Fietsenhulp.

©2020 Fietsenhulp | Alle rechten onder voorbehoud