Home » Blog » Fietsonderhoud » Piepende remmen fiets, en zo verhelp je dit

Wanneer je tijdens het fietsen last hebt van piepende remmen fiets is dit niet alleen irritant voor jezelf, maar ook voor je fietsmaatjes. In deze blog zal een ervaren fietsenmaker je alles vertellen over piepende fietsremmen en hoe je piepende remmen kunt voorkomen.

Redenen voor piepende remmen

De meest voorkomende redenen waardoor je remmen gaan piepen is dat je remonderdelen vuil zijn geworden tijdens het fietsen. Daarnaast kunnen de remonderdeling ook vettig geworden zijn, waardoor de fiets een piepend geluid maakt. Dit kan gebeurd zijn door het gebruik van vettige schoonmaakmiddelen of vettige vingers waarmee aan de onderdelen is gezeten.

Andere oorzaken van piepende remmen zijn kromme remschijven die tegen de remblokken aankomen, remschijven die niet gecentreerd zijn en versleten remblokken.

Verhelpen van piepende remmen op je fiets

Om de piep tijdens het remmen te verhelpen is het van belang om te achterhalen wat de oorzaak is van de piepende remmen. Hieronder wordt per bovengenoemde oorzaak een oplossing genoemd om de piepende remmen te verhelpen.

Wanneer de reden voor piepende remmen vuil of vettigheid is, kan je de piep verhelpen door de velg en de remblokken goed schoon te maken met een schone doek en een ontvetter. Dit kan gedaan worden met een remreiniger gekocht bij de fietsenmaker of een andere ontvetter.

Als de reden voor piepende remmen versleten remblokken zijn zul je de remblokken moeten vervangen. Dit kan je zelf doen. Of dit kan je bij een fietsenmaker laten doen.

Als de stand van de remblokken niet goed zijn kun je de piepende remmen verhelpen door een pasje te klemmen tussen de velg en het remblok. Draai vervolgens met een inbussleutel het remblokje even los en direct weer vast. Vaak is het piepende geluid nu weg.

Hoe voorkom je piepende remmen

Piepende remmen zijn erg vervelend. Door het volgen van deze tips voorkom je dat je snel weer last krijgt van piepende remmen:

Tip 1: Maak je remmen geregeld schoon
Tip 2: Onvet je remschijven preventief
Tip 3: Controleer af en toe de stand en de staat van je remblokken

Indien je twijfelt bij één van bovenstaande acties raadpleeg dan altijd een fietsenmaker die ervaring heeft met dit soort onderhoudsacties. Zo kun je altijd contact opnemen met Fietsenhulp. Fietsenhulp is een mobiele fietsenmaker die bij jou aan huis en komt in Amsterdam en omstreken voor fietsreparatie en fietsonderhoud.

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij Fietsenhulp. Aarzel niet en neem contact op met Fietsenhulp.

©2020 Fietsenhulp | Alle rechten onder voorbehoud