Home » Blog » Fietsonderhoud » Waarom piepen schijfremmen op mijn fiets

Vraag jij je ook wel eens af waarom piepen schijfremmen van mijn fiets?  In deze blog zal een ervaren fietsenmaker je vertellen wat de oorzaak is van he hebben van piepende schijfremmen. Wil je weten hoe je piepende fietsremmen verhelpen. Lees dan deze blog.

Waarom piepen schijfremmen

Er zijn verschillende redenen waarom piepen schijfremmen. Redenen waarom schijfremmen gaan piepen zijn:

1. Vuil en vettigheid
2. Kromme remschijven
3. Niet gecentreerde remschijven
4. Versleten remblokken
5. Versleten remschijf

Vuil en vettigheid

De meest voorkomende redenen waardoor je remmen gaan piepen is dat je remonderdelen vuil zijn geworden tijdens het fietsen. Daarnaast kunnen de remonderdeling ook vettig geworden zijn, waardoor de fiets een piepend geluid maakt. Dit kan gebeurd zijn door het gebruik van vettige schoonmaakmiddelen of vettige vingers waarmee aan de onderdelen is gezeten.

Kromme remschijven

Het piepen van je schijfrem kan ook het gevolg zijn van een kromme remschijf die vervolgens aanloopt. Fietsenhulp raadt je aan om met een kromme remschijf naar de fietsenmaker te gaan. Als je de remschijven namelijk zelf gaat terug beugen kunnen ze bij te vee kracht breken.

Niet gecentreerde remschijven

Het is belangrijk dat je remschijf in het midden van de remklauw zit. Als dit niet het geval is kan de remschijf aanlopen, waardoor er een piepend geluid ontstaat.

Versleten remblokken

Een andere oorzaak van piepende remblokken is het feit dat je remblokken toe zijn aan vervanging. Controleer de status van je remblokken aan de hand van slijtage-indicatoren. Bij versleten remblokken is het van belang om je huidige remblokken te vervangen door nieuwe remblokken.

Versleten remschijf

Een piepende schijfrem op je fiets kan het gevolg zijn van een versleten remschijf. Over het algemeen zijn remschijven minder slijtagegevoelig, dan dat bijvoorbeeld remblokken zijn. Toch is het belangrijk om af en toe ook je remschijf te controleren. Zorg ervoor dat je remschijf minstens 1,5 mm dik is. Is de remschijf dunner dan 1,5 mm, dan is de remschijf aan vervanging toe.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij Fietsenhulp. Aarzel niet en neem contact op met Fietsenhulp.

©2020 Fietsenhulp | Alle rechten onder voorbehoud