Home » Blog » Fietsreparatie » Slag uit wiel halen in 7 stappen

Slag in je wiel

We hebben allemaal wel eens een slag in ons wiel gehad. Dit betekent dat je wiel iets gebogen of niet helemaal rond is, waardoor je fietswiel niet netje ronddraait over het wegdek. Je hebt dan twee opties; Of je gaat naar de fietsenmaker om je fietswiel te laten maken. Of je gaat met de juiste gereedschap zelf aan de slag uit je wiel te halen. In deze blog zal in 8 stappen worden uitgelegd hoe je een grote slag uit je wiel kunt halen.

Slag uit wiel halen gereedschap

Wanneer je je slag uit je wiel wilt halen heb je een wielrichter nodig. Met een wielrichter kun je wielen met verschillende afmetingen, inbouwmaten en as-systemen in een handomdraai bevestigen en weer in vorm brengen. Daarnaast heb je een spakenspanner of nippelspanner nodig. Een spakenspanner of nippelspanner is een stuk gereedschap waarmee de nippels van spaken van een fiets of bromfiets bijgedraaid kunnen worden.

Hoe haal je zelf een slag uit je wiel

Volg deze 7 stappen om je slag uit je wiel te kunnen halen:

stap 1. Haal het wiel waar een slag in zit van je fiets en plaats deze in de wielrichter.
stap 2. Ontdek waar het slag in het wiel zit. Dit kun je doen door het wiel in de wielrichter hard te draaien. Waar de slag in het wiel zit komt de wiel tegen het rubber van de wielrichter aan.
stap 3. Draai vervolgens aan de spaken om de slag eruit te halen. Dit kan je doen door de spaken links of rechtsom te draaien met behulp van de spakenspanner of nippelspanner.
stap 4. Draai de spaken waar de slag zit losser. Dit doe je door linksom te draaien.
stap 5. Draai de spaken aan de andere kant van de slag strakker. Dit doe je door rechtsom te draaien.
stap 6. Blijf dit herhalen en check of de slag er nog inzit. Dit kun je het beste doen door een zwiep aan het wiel te geven waardoor het wiel gaat draaien.
stap 7. Stop pas wanneer het wiel al draaiende niet meer het rubbertje van de wielricher aan raakt.

Indien je twijfelt bij één van bovenstaande acties raadpleeg dan altijd een fietsenmaker die ervaring heeft met dit soort onderhoud acties. Zo kun je altijd contact opnemen met Fietsenhulp. Fietsenhulp is een mobiele fietsenmaker die bij jou aan huis en komt in Amsterdam en omstreken voor fietsreparatie en fietsonderhoud.

Slag uit wiel halen kosten

Wanneer je zelf de slag uit het wiel gaat halen en je de bovenstaande stappen volgt. Hoef je enkel de wielrichter en de spakenspanner of nippelspanner aan te schaffen. Wielrichters kosten ongeveer tussen de 50 en 300 euro. De prijs van een spakenspanner of nippelspanner ligt op maximaal 10 euro.

Wanneer je je slag uit je wiel wilt halen bij een fietsenmaker zijn de kosten afhankelijke van grootte de slag in het wiel. Als het een heel klein slagje is, zou het zomaar kunnen dat de fietsenmaker dit even tussendoor doet en het niet veel zal kosten. Als het een grote slag is wordt dit wat duurder.

Fietsenhulp is een mobiele fietsenmaker die bij jou aan huis komt om je slag uit je wiel te halen. Ben je benieuwd naar de kosten of wil je een afspraak maken. Aarzel niet en neem contact op met Fietsenhulp.

©2020 Fietsenhulp | Alle rechten onder voorbehoud